Män och graviditet

Ska jag bli pappa…?

Du kanske just har upptäckt att din partner är gravid. Vad hon än känner inför det, är det viktigt att du tar reda på hur du känner inför detta också. En del män kan först tycka att det är positivt när de får höra om graviditeten och möjligheten att bli pappa men senare kan andra känslor ta över. Många gånger kan det vara omständigheterna som inte är de rätta.

  • Du kanske studerar och har långt kvar tills utbildningen är klar
  • Relationen är inte tillräckligt stark
  • Känslan av ansvar känns överväldigande just nu
  • Detta är inte vad du vill med ditt liv

Tänk efter…

Det är viktigt att du går igenom informationen som ges på dessa sidor om vilka möjligheter du och din partner har. Du har rätt att bli informerad så att du kan fatta ett välgrundat beslut. Tänk igenom varje möjlighet så att du vet var du står.

Din respons är betydelsefull!

En del män känner sig utestängda från beslutsprocessen eftersom graviditeten sker i kvinnans kropp och det verkar vara hennes val, men de flesta kvinnor är djupt berörda av hur deras partner gensvarar på graviditeten.

Att stödja sin partner…

Du kanske är glad för att du inte behöver ta det slutgiltiga beslutet. Många män säger till sina partners att ”jag stöder dig vad du än beslutar dig för”… Detta verkar kanske vara ett kärleksfullt stöd, men då lägger du hela beslutsbördan på hennes axlar nu när hon försöker förstå vidden av det som hänt.

De flesta kvinnor känner vad deras partner innerst inne önskar, och följer detta då de är rädda för att förlora relationen. Hon behöver veta att du finns där för henne och hon behöver veta vad du tänker och känner.

Stöd din partner genom att:

  • bekräfta att du finns där för henne
  • inte lämna över hela ansvaret till henne
  • samtala på ett sådant sätt att ni båda kommer fram till vad som är bäst för er båda
  • inte dra dig undan

Du är också välkommen att höra av dig till oss på Livlinan om du har funderingar, antingen själv eller tillsammans med din partner.